1.6 MPI + pakiet na bezdroża w OIIFL, ma Ktoś taki zestaw ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jado
    Classic
    • 2012
    • 8

__atomek__, ale bez nich też jakoś przeżyje :P :szeroki_usmiech
    JADO
  • yunior81
    RS
    • 2010
    • 1657
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jak w temacie.....

Komentarz

• Rekin Chlebojad
      Rider
      • 2010
      • 474

A czym sie bedzie różnił 1.6 MPI z pakietem od np: 1.9 TDI czy 1.6 TDI?? Miedzy kombi a sedanem rozumiem, chodz przeswit z pakietem identyczny, ale charakter jazdy troszke inny.Pakiet dla wszytskich samochodow wyglada identycznie tak jak 4x4 , dopiero Scout jest jeszcze wyższy.
      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• yunior81
        RS
        • 2010
        • 1657
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
        A czym sie bedzie różnił 1.6 MPI z pakietem od np: 1.9 TDI czy 1.6 TDI??
        Sprężyny na tył już mam, teraz do kompletu potrzeba mi jeszcze sprężyn na przód. Nie mogę założyć spreżyn od 1.9 TDI czy 1.6 TDI ( takie moje gdybanie poparte kiedyś doświadczeniem kolegi ) bo przód może wtedy stać wyżej niż w "fabrycznym pakiecie" - chodzi mi o to że silnik 1.9 TDi jest cięższy od 1.6 MPi.... Dlatego najprościej byłoby dobrać sprężyny po vinie auta które wyjechało z fabryki w takim a nie innym zestawieniu... Chyba że jest jakiś inny sposób na dobranie odpowiednich sprężyn..... może z 1.4 TSi????

Komentarz

• Rekin Chlebojad
          Rider
          • 2010
          • 474

yunior81, spreżyny we wszystkich pakietach maja z przodu 4 pomaranczowe paski namalowane, gorzej bedziesz miał z amorami na przod, bo sa inne w pakiecie i inne do kazdego silnika, i do tego inne drążki stabilizatora lekko dłuższe.
          Pracownicy ASO czesci zamiennych moga wszytsko , tylko im sie nie chce grzebac w komputerze.
          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• yunior81
            RS
            • 2010
            • 1657
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Pracownicy ASO czesci zamiennych moga wszytsko , tylko im sie nie chce grzebac w komputerze.
            I tu tkwi cały problem niestety :?

Jakiś czas temu byłem w servisie na wymianie tylnych sprężyn na te z pakietu na b...... i powiem szczerze, że nikt podczas montażu nie zwrócił uwagi na to że sa to "inne" spręzyny od seryjnych. Po montażu uwage mechaników zwróciło tylko to ze tył auta stoi wyżej.... A skoro zamontowali teoretycznie dłuzsze i faktycznie grubsze sprezyny to przy montazu seryjnych amortyzatorów do tych sprezyn powinni zauwazyc ze cos jest nie tak - a tu nic. Wiem bo stałem cała wymiane przy nich... :idea:

Dlatego sobie myśle ze z przodem moze byc tak samo czyli p&p. Po wymianie wyraznie sie czuje że tył jest sztywniejszy ale komfort na tym nie ucierpiał wogóle.
            Podjade w wolnej chwili do servisu i sprawdze czy stabilizator w pakiecie z przodu jest rzeczywiscie dłuzszy....

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

yunior81, Bo z wygladu one sa takie same, na oko moga roznic sie jedynie tymi paskami. Nie wiem jak z iloscia zwoi oraz gruboscia drutu.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• yunior81
                RS
                • 2010
                • 1657
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                yunior81, Bo z wygladu one sa takie same, na oko moga roznic sie jedynie tymi paskami. Nie wiem jak z iloscia zwoi oraz gruboscia drutu.
                Jak porównywałem tylne sprężyny z pakietu do seryjnych to poza grubością i oznaczeniem w postaci pasków niczym sie nie różniły.... Dlatego podejrzewam, że cały bajer polega na innych sprężynach które sa sztywniejsze ( twardsze ) i dzieki temu uzyskuje sie te - jak to piszą ok 24mm.
                Nie sądze żeby w tym pakiecie były inne amortyzatory, bo na tych pakietowych sprężynach zawias jest wystarczająco sztywny....

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                  Rider
                  • 2010
                  • 474

Zamieszczone przez yunior81
                  Nie sądze żeby w tym pakiecie były inne amortyzatory,
                  no to zapewniam cie że źle sądzisz;p , są napewno inne i na 100% inne koncówki stabilizatora. To samo zostaje : łożysko kolumny, poduszka, mocowanie tyłu,odboje i osłony. (akurat groszowe sprawy) bo łożyska koło 70 zł szt, poduszki koło 120 zł szt, odboje i osołony koło 50 zł sztuka. A sam amor przod koło 500 zł sztuka , sprężyna około 340 zł szt. , koncówka stabilizatora około 120 zł sztuka. Jesli chcesz miec typowy pakiet na złe drogi 1) płyta pod silnik (dość droga) 2) 4 x amor 3) 4xspreżyna 4) 2xkoncowka stabi. Tyle w tym temacie jesli chodzi o czesci.

Komentarz

• yunior81
                    RS
                    • 2010
                    • 1657
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                    Jesli chcesz miec typowy pakiet na złe drogi 1) płyta pod silnik (dość droga) 2) 4 x amor 3) 4xspreżyna 4) 2xkoncowka stabi. Tyle w tym temacie jesli chodzi o czesci.
                    ... i tu masz 100% racje ........ z jednym małym ale....... mianowicie dziś dostałem info z ASO, że od któregoś miesiąca roku 2011 w fabrycznym pakiecie płyty metalowej już obligatoryjnie nie montowali , podobno była jako opcja do pakietu - na ile to info jest na 100% ?? Tego nie wiem.... :? Mi osobiście na tej płycie nie zależy...

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Opcja od zawsze jest w Scoucie. Dla ten pakiet bez tej plyty to idiotyzm. Ja bym wolal plyte, a za podniesienie doplacic
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez yunior81
                        mianowicie dziś dostałem info z ASO, że od któregoś miesiąca roku 2011 w fabrycznym pakiecie płyty metalowej już obligatoryjnie nie montowali , podobno była jako opcja do pakietu - na ile to info jest na 100% ?? Tego nie wiem.... :? Mi osobiście na tej płycie nie zależy...
                        Na pewno do końca czerwca płyta była montowana - mam auto z fabrycznym pakietem i mam płytę w ramach pakietu.
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• pio900
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 106
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ja mam pakiet na bezdroża. Auto stoi wyżej o 2cm od standardu. Wyczuwalne jest podskakiwanie auta na dużych nierównościach - czasem amory rozciągają się do oporu i słychać uderzenie o ogranicznik (kiedy koło w powietrzu). Płyta pod silnikiem metalowa 06.2010. W sumie funkcjonalny pakiet na polskie drogi zwłaszcza krawężniki i progi zwalniające. Jeżdżę też czasem po drogach szutrowych, leśnych i ani razu jeszcze nie przytarłem podwoziem na zwisach i podjazdach nawet z 4 osobami i bagażem. Polecam ten pakiet ale jednocześnie z felgą >= 16'. Ja mam na 15 i komicznie trochę to wygląda wysokie auto na małych kółkach.
                          Przelatałem już 60kkm i jestem zadowolony choć coś zaczęło skrzypieć (guma o gumę) w zimne dni oraz mam wrażenie że prawa strona niedługo będzie wymagała wymiany końcówek (drążka stabilizatora?) Ale to może dlatego że nie zwalniam zbyt przed dziurami (mam w końcu pakiet na bezdroża )
                          Mogę pomóc z VAG-owaniem, VCP i mechaniką. Warszawa i okolice. Własny warsztat na Białołęce - MonsterGaraż
                          Samochody:
                          Astra F cabrio Bertone 1,6
                          O3 2,0TDI CKFC
                          Była:
                          O2FL 1,4TSI CAXA

Komentarz

Pracuję...